Referensprojekt: Södertälje sjukhus, Sverige

Naturligt ljus togs med in till några av de inre rummen på Södertälje sjukhus genom Paranssystem.

Projektinfo

  • Kategori: Vård
  • Kund:

Referensprojekt

Utmaning

Röntgenavdelningen på Södertälje sjukhus hade, såsom många arbetsplatser har, brist på naturligt ljus. Placeringen i mitten av en stor byggnad gjorde det omöjligt att installera fönster i alla rum, och människorna som använde rummen fick inte tillräckligt med solljus.

Lösning

På en av fasaderna placerades en Paransmottagare för att fånga det naturliga solljuset. Ljuset transporterades sedan cirka 10 meter in i den massiva byggnaden genom de tunna Paranskablarna. På insidan sprider en serie av L1 armaturer ljuset och håller personalen i kontakt med omvärlden. De kan nu uppleva variationerna av vädret och hur dagen passerar trots att de inte har tillgång till det naturliga solljuset.

”Resultatet är strålande”, säger Rolf Skuncke, överläkare på röntgenavdelningen, Södertälje sjukhus.