Referensprojekt: Väntrum på Kungsbacka läkarmottagning

Paransljuset används på ett smart sätt och skapar en arkitetonisk funktion som ger dynamiskt ljus till vilket rum som helst.

Projektinfo

  • Kategori: Vård
  • Kund:

Referensprojekt

Utmaning

Väntrummet på en läkarmottagning i Kungsbacka hade en mycket typisk platt planlösning med lite dynamik. Arkitekten ville därför få in mer dagsljus i rummet, men rummet saknade tillgång till både tak och ytterväggar.

Lösning

Arkitekten bestämde sig för skapa ett ljusschakt, men eftersom rummet inte hade någon direktkontakt med en yttervägg eller taket, var det enda sättet detta kunde lösas på genom Paranssystem. Små L3 Spotlights integrerades i en arkitektonisk form inbyggt i taket, vilket skapar ett intryck av ljus schakt.

Det är en stor kontrast till standard lysrör som normalt används i kontorsbyggnader och hem. De ger ett platt ljus till skillnad från det ljusa fullspektrumljuset från solljus. Naturligt solljus spelar en viktig roll att hålla våra sinnen alerta och våra kroppar i balans.