Referensprojekt: Växjö Lärcenter

Paranssystem det enda "fönstret" till klassrummen.

Projektinfo

  • Kategori: Utbildning
  • Kund:

Referensprojekt

Utmaning

Växjö kommun skulle bygga ett nytt lärcenter för vuxenutbildning. Sju klassrum var planerade, men planlösningen av byggnaden gjorde att samtliga klassrum saknade tillgång till fönster. Avsaknaden av dagsljus tillät inte att lokalerna användes i utbildningssyfte.

Hur skulle denna avsaknad av dagljus lösas?

Lösning

Paranssystemet har förmågan att leverera solljus till platser belägna långt från fönster eller andra ljuskällor för naturligt ljus. Det kan användas som en komplettering till eller ersättning för fönster och det skapar en hälsosam och naturlig miljö.

När Paranssystemet installerades behövdes inga stora ingrepp i fastigheten göras eftersom de flexibla fiberoptiska kablarna installeras precis på samma sätt som andra kablar. Alla sju klassrummen badar nu i dagsljus.

"Om det inte hade varit för Paranssystemet skulle det inte ha varit möjligt att utforma dessa lokaler för att bedriva den typ av verksamhet som nu bedrivs", säger Björn Isvi, projektledare på WSP.

Växjö Lärcenter

Växjö Lärcenter - Paranssystem

Växjö Lärcenter - undervisningssal