Referensprojekt: Helsingborgs lasarett

Hur tar vi in solljus till ett rum med brandväggar?

Projektinfo

  • Kategori: Vård
  • Kund:

Referensprojekt

Utmaning

Röntgenavdelningen på Helsingborgs lasarett är beläget i mitten av ett stort byggnadskomplex var inget naturligt solljus kan passera in i rummen. Under långa svenska vintrar säger personalen att många veckor kan passera utan att de ser solen. Hur kan vi ta med solljuset genom brandväggarna och in till dessa rum?


Lösning

Paranskablarna kan enkelt passarea genom brandväggar och snäva kurvor. Eftersom yttertaket var för högt upp för SP3 systemet blev lösningen att placera två SP3 system på öst- respektive västfasaden. Ett system tar med sig förmiddagssolen till kontrollrummet och det andra systemet tar med sig solen in till ett pausrum. På detta sätt tas det hänsyn till både väder och tid.

"Vi stänger faktiskt av allt elektriskt ljus när solen lyser", säger en av läkarna. De ser då direkt när solen kommer. L1 Medium armaturerna i kontrollrummet är placerade så att solen inte träffar datorskärmarna och det ger en hög och luftig känsla till rummet. L3 Spotlights monterades på väggen in pausrummet. Ljuset studsar mot det vita taket för att sprida det vidare. Eftersom denna vägg är en brandvägg, byggdes en träkanal för att matcha träslaget på golvet och väggpanelen and L3 Spotlights sattes enkelt på plats.

"Vi uppskattar solljuset som vi får genom Paranssystemet", säger Lennart Sandhall, överläkare Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett. "Det ger oss en tydlig koppling till utsidan. Lyser solen så kan vi nästan ställa klockan efter hur ljuset skiftar.”